Nekalé praktiky

„A nechtěla bys třeba náhodou…"
Ví, že se podívám. A pak to udělá! Zase a zase a znovu a pořád. Vždycky. Ale ani zlobit se nemůžu. Jen kdybyste ho viděli!

Přes veškeré mé protesty – ví, že to na mě platí. Však určitě někoho takového taky znáte. Tváří se jako neviňátko, ale pak mrkne a zvedne ty své šedo-zeleno-hnědo-šedé oči. A jsem ztracená. Letím a padám a nevnímám. Mám sto chutí ho pohladit a obejmout a… kdo ví, co ještě. Obecně jsou tzv. psí oči velice nebezpečnou zbraní. A třeba nejde jen o moji slabost a neschopnost odmítnout jakoukoli prosbičku následovanou výrazem opuštěného štěněte či hladového bernardýna.

Představme si tento problém v globálním měřítku. Co třeba taková Helena? Ta musela dělat pěkné psí oči na chudáčka Parida, když se odhodlal k tak nehoráznému únosu! To se pak divila celá Trója, že ano. Nebo Kleopatra. Pche, vždyť jí slavný Gaius Julius vrátil královskou korunu. Stačilo, aby si mrkla. A asi to uměla moc dobře, když se jí povedl podobný kousek s Marcem Antoniem! A můžeme pokračovat dále. Faust taky dělal na Mefistofela očíčka. Copak by měl ďábel nějakou potřebu zalamovat se skopičinkami se smrtelníky? I když, kdo vlastně ví, jak to všechno bylo. Jisté je, že strategické manévry dobře propracované mimiky jsou účinné. Takové nepěkné vydírání používají velice často (a s velkým procentem úspěšnosti) děti. Ještě jsem nezažila, že by nějaké škvrně odcházelo z obchodu bez vytoužené čokolády, použilo-li výraz „bez té sladkosti už se určitě nikdy nedokážu usmát“.

S touto nebezpečnou a zákeřnou zbraní neumí zacházet každý. Někdo ji neumí využít, někdo ji zapomene vytasit a někdo o ní třeba jen neví. Tak si představte, co by se asi tak stalo, kdyby před volbami na billboardech byly místo usměvavých tváří našich politiků ty neuvěřitelně smutné kukuče domácích mazlíčků? Kdo by raději volil pana Nečase s výrazem unaveného labradora škemrajícího o suchar? Tato inovace jistě stojí za zvážení. Možná by to bylo efektivní, možná by se alespoň pracující lid zasmál pohledem na obří obličeje směšně vypadajících představitelů elity naší společnosti. Ano, možnosti psích očí jsou nevyčerpatelné.

A teď vážně. Tato zbraň může mít nedozírné následky.

Neodolala jsem a tak mě tu máte. Dokud nedosáhnu nějaké zázračné imunity na pohled šedo-zeleno-hnědo-šedých psích očí, bude tu možnost nahlížet do myšlenek jedné obyčejné holky.